Uslu overlegt met adviescollege over onderzoek toekomst publieke omroep

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) overlegt met het adviescollege dat onderzoek doet naar de toekomst van de publieke omroep over hoe de motie die de Tweede Kamer dinsdag aannam kan worden uitgevoerd. Daarna zal Uslu de Kamer infomeren, laat haar woordvoerder weten. De Tweede Kamer wil dat er een advies wordt uitgebracht over hoe de publieke omroep er in de toekomst moet uitzien. Een Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie om het adviescollege te vragen een veel breder advies uit te brengen

Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de kwaliteit en "maatschappelijke worteling", wat nu wordt geregeld door eisen te stellen aan ledentallen van omroepen. Een adviescollege denkt op verzoek van het kabinet al na over een vernieuwing van de vereisten waaraan omroepen moeten voldoen. De motie is gesteund door veertien fracties, waaronder coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zei vorige week niet achter deze motie te staan. Zij wil niet "verzanden in grotere discussies". Via haar woordvoerder zegt ze met het adviescollege te overleggen hoe de motie kan worden uitgevoerd en dat ze de Kamer hierna zal informeren. De NPO en het College van Omroepen laten dinsdag desgevraagd aan het ANP weten geen reactie te hebben op de aangenomen motie.

Ongehoord Nederland

Sinds Ongehoord Nederland (ON) is toegetreden tot de publieke omroep is er veel discussie over het bestel. De omroep kreeg in juli een sanctie opgelegd van de NPO nadat de Ombudsman van de publieke omroep stelde dat ON zich niet houdt aan de geldende journalistieke code. Het Commissariaat van de Media is onlangs een nieuw onderzoek gestart naar een uitzending die volgens andere oproepen en veel klagende kijkers racistisch was. Dat kan leiden tot een tweede sanctie. Vervolgens is Uslu volgens de Mediawet gemachtigd om in te grijpen.

De Kamer laat zich de laatste tijd vaker uit over de publieke omroep: vorige week bleek er brede steun voor een voorstel om het sanctiebeleid aan te scherpen als omroepen over de schreef gaan.

Door: ANP