Rijksmuseum ontvangt schenking oude Japanse prenten uit privécollectie

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een schenking gekregen van meer dan 1100 Japanse prenten. Het gaat om een groot deel van de privécollectie van verzamelaar Elise Wessels, met daarin zeldzame werken. Ze schenkt die aan het museum ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag.

Wessels' verzameling staat bekend onder de naam Nihon no hanga en geldt wereldwijd als een van de belangrijkste op het gebied van moderne Japanse prentkunst. "De wens om mijn verzameling ook voor de toekomst bijeen te kunnen houden en te kunnen delen met het publiek, gaat met deze overdracht in vervulling. Door een groot deel van mijn collectie aan het Rijksmuseum te schenken, zijn deze prachtige prenten altijd voor iedereen te bewonderen", zegt Wessels over de schenking.

Een ander deel van haar verzameling heeft ze ondergebracht in een particulier museum in Amsterdam, dat ook Nihon no hanga heet. Wessels verzamelde de prenten vanaf de jaren 80.

Toevoeging collectie

Het Rijksmuseum is erg gelukkig met de schenking. Het museum heeft hierdoor nu ruim 5000 Japanse prenten, albums en geïllustreerde boeken onder zijn hoede. "De collectie Japans werk op papier van het Rijksmuseum is mede door schenkingen uitgegroeid tot een van de belangrijkste van Europa. Dankzij de prachtige verzameling van Elise Wessels behoort nu voor het eerst ook de 20e eeuw van deze collectie tot de internationale top", zegt directeur Taco Dibbits.

Vanaf deze woensdag zijn het komend halfjaar ruim 60 prenten uit de schenking te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijks.

Door: ANP