NTR komt met nieuwe serie over het rampjaar 1672

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De NTR komt met een zevendelige serie over het rampjaar 1672, werd maandag bekend. Het is dit jaar 350 jaar geleden dat er in een jaar tijd in Nederland bijna alles misging wat er mis kon gaan. Vanaf vrijdag 21 oktober is Het Rampjaar 1672 bij de NTR op NPO 2 te zien.

Door de Engelsen, de Fransen en de bisdommen van Münster en Keulen werd de Republiek in 1672 van drie kanten aangevallen. Als gevolg van de groeiende onrust onder de bevolking, werden de gebroeders De Witt in Den Haag gelyncht. De serie vertelt over de verdeling in het land en begint met gebeurtenissen van vlak na de Vrede van Münster in 1648, waarmee een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog.

Hans Goedkoop, historicus en presentator van Andere Tijden, is de voice-over van Het Rampjaar 1672. In de serie komen meerdere bekende historici zoals Luc Panhuysen aan het woord. Aan de hand van historische bronnen en beeldmateriaal, onder meer geschoten tijdens herdenkingen en re-enactments (het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen) in het land, wordt er antwoord gegeven op de vraag hoe het 350 jaar geleden zo uit de hand kon lopen.

Door: ANP