Jeugdserie Kofi's Tori over slavernij verteld in Instagram Stories

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Kofi's Tori is een jeugdserie die niet via televisie te volgen is, maar alleen via Instagram, YouTube, TikTok en Zapp.nl. De EO lanceert de serie over slavernij donderdag op deze platforms, en wil zo op een bijzondere manier een inkijkje geven in het leven van een tot slaaf gemaakte tiener. "Gaat het niet te licht en lollig worden?", vroeg zelfs regisseur Robbert Doelwijt Jr. zich af. "Maar dat was voordat ik het script had gelezen."

Kofi is een 14-jarige jongen, gespeeld door Daniël Kolf, die als slaaf werkt op een plantage in Suriname. Zijn Hollandse meester wordt gespeeld door acteur Roeland Fernhout, en die licht toe wat de vertelvorm bijzonder maakt. "Het is alsof een jongen in 17-zoveel op de een of andere magische wijze een telefoon heeft weten te bemachtigen en daarmee verslag doet van zijn leven. Het zijn Instagram Stories. Op een rare manier werkt dat echt heel erg goed. Je gelooft het zo snel, dat is echt interessant."

Sterk verhaal

Waar regisseur Doelwijt Jr. vanwege de gekozen vorm even twijfelde toen ze hem benaderden, was hij net als Fernhout uiteindelijk snel om vanwege de inhoud. "Ik dacht eerst: moeten we dit wel zo vertellen? Maar je merkt snel dat het verhaal je zo meeneemt dat de vorm juist alleen maar gaat helpen. Toen ik het script ging lezen, zag ik dat het gewoon een heel sterk verhaal is, dat geschiedenis goed vastlegt."

Wat Fernhout betreft moeten we het over de hele wereld meer over slavernijgeschiedenis gaan hebben. "Want het is een uitzonderlijk gewelddadige geschiedenis waarvan we net doen alsof het niet meer belangrijk is", zegt hij. "Ik heb als jongen op mijn lagere en middelbare school nooit les gehad over de slavernij, ik herinner mij niks. Ja één plaatje van een schip weet ik nog wel, met daarbij hoeveel tot slaaf gemaakten je op een schip kwijt kon."

Prikkelen

Ook Doelwijt Jr. zag dat hiaat in zijn eigen lesstof, en voor hem als zwarte regisseur was dat nu een extra reden om ja te zeggen tegen dit project. "Het is inmiddels van een alinea naar een A4'tje gegaan, maar het blijft een deel dat weinig in de geschiedenisboeken voorkomt. Ik wil die kids direct kunnen prikkelen om ook vragen te stellen aan ouders en leraren, om het gesprek aan te gaan over hun eigen geschiedenis."

Want kids, daar is deze serie voor bedoeld. "Maar", zo zegt Fernhout, "voor iedereen die geïnteresseerd is in het vak filmmaken werkt het ook." Al staan die kinderen toch wel echt op één, zo benadrukt Doelwijt Jr. "Dat zit in alle keuzes die we hebben gemaakt. Want die zijn ook de toekomst en gaan de wereld vormgeven. Maar ik denk dat het ook, mede via hen, oudere mensen kan vinden en inspireren."

Door: ANP