Rolling Stones-expo vanaf vrijdag weer terug in Groninger Museum

Door ANP
5 min
De expositie rond The Rolling Stones is vanaf vrijdag terug in het Groninger Museum. Aan de tentoonstelling, die in 2020 slechts enkele weken te zien was vanwege de coronapandemie, zijn een paar kleine dingen veranderd.

De expositie The Rolling Stones - Unzipped ziet er "optisch" anders uit omdat de destijds vanwege corona aangepaste looproutes zijn verdwenen, vertelt directeur Andreas Blühm aan het ANP. Ook kunnen bezoekers dit keer in en uit de panoramaruimte lopen waar beelden van concerten van de Britse band worden vertoond. In 2020 werd nog gewerkt met tijdsloten.

Daarnaast is een bijzondere gitaar van Keith Richards, die de vorige keer niet beschikbaar was omdat hij in New York werd tentoongesteld, aan de collectie toegevoegd. "Die gitaar heeft Keith Richards beschilderd toen hij zich verveelde tijdens zijn voorarrest nadat hij was opgepakt voor vermeend drugsgebruik", zegt Blühm. "Dat instrument alleen al maakt de reis voor de fans de moeite waard."

Charlie Watts

Ook de band heeft sinds de vorige keer dat de tentoonstelling te zien was in Groningen een verandering doorgemaakt. Drummer Charlie Watts overleed in 2021. Er is geen speciaal eerbetoon aan de muzikant toegevoegd, maar volgens de directeur van het museum zal de expositie toch "een andere lading" hebben. "Zijn drumstel staat ook nu pontificaal in het midden van de zaal. Daar zullen fans toch op een andere manier naar kijken."

Blühm is "heel blij" dat de tentoonstelling nu tot en met medio januari terugkeert. De vorige keer trok de expositie in vier weken 20.000 bezoekers. De directeur hoopt nu op 125.000. "Maar wie weet worden dat er wel veel meer."

Financiële klap

Een hoog bezoekersaantal zou er ook voor kunnen zorgen dat de financiële klap van de vorige keer wordt opgevangen. Ondanks steunmaatregelen moest het museum destijds de "financiële reserves" gebruiken. "En die wil je eigenlijk niet gebruiken, dat is niet fijn."

De trouwe fans zullen volgens Blühm zeker kaartjes kopen, maar hij vindt dat een bezoek ook voor andere mensen de moeite waard is. "Het is een tijdsbeeld, een stukje muziek-, mode- en cultuurgeschiedenis."

Groningen is de laatste stop van de rondreizende tentoonstelling van de band die ruim zestig jaar bestaat. Een verlenging komt er niet. "Hij is nu best lang te zien. En daarna staan er ook andere tentoonstellingen gepland."