Bekende jazzpianist Rob Agerbeek (85) overleden

Door ANP
3 min
Jazzpianist Rob Agerbeek is woensdag op 85-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Agerbeek was een veelzijdig pianist. Naast jazz speelde hij bijvoorbeeld ook boogiewoogie, dixieland en bebop. Ook internationaal was de in Batavia (het latere Jakarta) geboren musicus een bekende naam.

Agerbeek leerde zichzelf pianospelen. Als tiener werd hij beïnvloed door pianisten als Albert Ammons en Pete Johnson. In de jaren zestig werd hij bekend met zijn eigen band en maakte hij een aantal albums. Met zijn groep begeleidde hij ook vooraanstaande Amerikaanse muzikanten als Ben Webster, Dexter Gordon en Johnny Griffin. In 1976 werd hij door Art Blakey gevraagd voor zijn Europese tournee toen zijn eigen pianist verhinderd was. Met Dexter Gordon maakte Agerbeek een album. Het was een live-registratie van een optreden in een Haagse jazzclub. Ook drummer Eric Ineke en bassist Henk Haverhoek speelden mee op All Souls, zoals het album heet.

De pianist was in eigen land ook te zien en te horen bij de Dutch Swing College Band. Samen met Rob Hoeke en Jaap Dekker vormde hij in de jaren negentig The Grand Piano Boogie Train. Met de twee vooraanstaande boogiewoogie-pianisten maakte hij ook enkele albums. De laatste jaren had hij zijn eigen trio en begeleidde hij solisten en vocalisten.

Vanaf het begin was Agerbeek een veelgevraagd muzikant op het North Sea Jazz Festival. Voor zijn verdiensten in de muziek ontving hij in oktober 2017, kort na zijn tachtigste verjaardag, een koninklijke onderscheiding.