Omroep ZWART maakt plannen om onderbelichte muziekgenres op de kaart te zetten

Door ANP
3 min
Omroep ZWART komt binnenkort met plannen voor programma's over muziekgenres die op de Nederlandse zenders nauwelijks aan bod komen. Dat vertelt omroepdirecteur Akwasi in een reactie op de oproep die NPO-baas Frederieke Leeflang onlangs deed.

"Die oproep klinkt ons als muziek in de oren", aldus Akwasi. "We gaan ons uiterste best doen hier een concrete bijdrage aan te leveren. Niet alleen door mee te denken, maar ook door met plannen te komen voor programma's." Volgens Akwasi slaagt de NPO "er op dit moment niet in om met het huidige radiolandschap alle Nederlanders te bereiken. Er zijn veel genres die nu niet aan bod komen: jazz, r&b, hiphop, latin. Daar willen wij verandering in brengen."

Omroep ZWART is sowieso van plan het komende seizoen meer de vleugels uit te slaan, voegt Akwasi daaraan toe. "We zien onszelf als de start-up van de publieke omroep", legt hij uit. "Mensen associëren ons nu vooral met programma’s over muziek. Maar we gaan ons nu ook op andere genres profileren." Leeflang deed de oproep eind juni na een protestactie van honderden musici die aangesloten zijn bij de Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BiMpro).

Honderden muzikanten, onder wie Hans Dulfer, Trijntje Oosterhuis en Eric Vloeimans, vonden dat de NPO te weinig aandacht aan deze muziekgenres besteedt. Zij bezochten dansend en musicerend een aantal NPO-gebouwen op het Mediapark in Hilversum. Daarna bezocht een afvaardiging de Tweede Kamer, waar een protestboek met honderden brieven werd aangeboden aan Kamerleden als Sylvana Simons en Lucille Werner.