Tijdens werkzaamheden Binnenhof zijn drie skeletten gevonden

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Onder het Binnenhof hebben archeologen in twee dagen tijd drie skeletten gevonden. Ook vonden de onderzoekers een oude bronzen munt en een deel van de Hofkapelvloer. Volgens een archeoloog gaat het om een unieke vondst, meldt Omroep West.

De archeologen gingen er in eerste instantie al vanuit dat zij van alles zouden vinden. Dat de vondsten zo dicht onder de oppervlak liggen was wel een verassing, stelt Mignonne Lenoir, archeoloog bij de gemeente Den Haag. Op nog geen dertig centimeter onder de grond werden de vondsten gedaan.

Na het opgraven van de skeletten ging een fysisch antropoloog de botten onderzoeken, die concludeerde dat het gaat om volwassen skeletten van minstens twintig jaar oud. Wanneer de skeletten beter onderzocht worden, kunnen ook duidelijkere conclusies getrokken worden.

Niet alleen skeletten

Naast de botten vonden de archeologen ook een deel van een galerijvloer, waar de echte vloer van de Hofkapel op heeft gelegen.

Ook is een bronzen munt opgegraven. Deze dateert uit 1761. Op de ene kant is het hoofd van de Hollandse leeuw te zien, op de andere kant staat ‘Hollandia’ geschreven. De archeoloog noemt het bijzonder dat de munt is gevonden, aangezien deze hier al honderden jaren ligt.

Verder opgraven

Ook de komende dagen staan in het teken van opgraven. De onderzoekers zullen in totaal een stuk van veertig vierkante meter opgraven op het Opperhof, bij de Eerste Kamer tegen het ministerie van Algemene Zaken aan. Er wordt gegraven tot een diepte van 60 centimeter, maar er wordt in kleinere vlakken nog dieper gegraven. De archeologen hopen meer vondsten te kunnen doen.