Roald Dahl Museum spreekt verontschuldigingen uit voor Dahls antisemitische uitspraken

Door ANP
2 min
Het Roald Dahl Museum heeft verontschuldigingen uitgesproken voor antisemitische uitspraken die de overleden Britse schrijver in het verleden heeft gedaan. In een persverklaring heeft het museum het "onmiskenbare en onuitwisbare" racisme van Dahl veroordeeld.

"Het racisme van Roald Dahl valt niet te ontkennen en is onuitwisbaar, maar we hopen dat het vermogen van Dahls creatieve nalatenschap om goed te doen, blijft bestaan", schrijft het museum, dat in Engeland gevestigd is. In interviews in de jaren tachtig stelde Dahl onder meer dat "het Joodse karakter iets van vijandigheid opwekt". Voor de opmerkingen weigerde Dahl, auteur van succesvolle boektitels als Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda en De Reuzenperzik zich te verontschuldigen. Hij overleed in 1990 op 74-jarige leeftijd.

In 2020 spraken de nabestaanden van Dahl zich al uit over de antisemitische opmerkingen van de bestsellerauteur. Zij boden excuses aan voor "de blijvende en vanzelfsprekende pijn" als gevolg van zijn opmerkingen.

In februari van dit jaar werd naar buiten gebracht dat verschillende aanstootgevende termen uit nieuwe edities van Dahls bekende werken zouden worden geschrapt. Dat leidde echter tot veel commotie. De Britse uitgeverij liet daarop weten de originele versies van Dahls verhalen in een speciale collectie te blijven uitgeven.