Tijdens filmfestival World Cinema Amsterdam staan misstanden Iran centraal

Door ANP
2 min
Misstanden in Iran staan dit jaar centraal op het filmfestival World Cinema Amsterdam. De dertiende editie gaat dinsdag van start en duurt tot en met zondagavond. Het evenement vindt plaats in bioscopen Rialto VU, Rialto De Pijp en De Balie.

De documentaire Seven Winters of Tehran opent het themaprogramma over Iran. De film gaat over de 19-jarige Iraanse studente Reyhaneh Jabbari, die werd beschuldigd van moord op haar verkrachter en werd geëxecuteerd. Haar zus Shahrzad Jabbari voert sindsdien strijd voor de Iraanse vrouwen en zij is ook, samen met de regisseur van de docu, aanwezig bij de opening dinsdagavond.

Aan de competitie van het festival doen dit jaar acht films mee. Een van de grote kanshebbers is de Nederlandse familiefilm Totem van regisseur Sander Burger, die vertelt over de zevenjarige Sol, wiens vader terminaal ziek is en besluit om niet verder behandeld te worden. De film onderzoekt thema's als omgaan met de dood en de kracht van liefde.

Een andere prominente competitiefilm is Sira van regisseur Apolline Traoré. In Sira volgen we de jonge Fulani-nomade Sira, die vastberaden is om wraak te nemen in een gebied in de Sahel dat wordt geteisterd door geweld en wetteloosheid, na een verschrikkelijke gebeurtenis. De film werd eerder bekroond op het Festival van Berlijn.