Amstelveens Cobra Museum in financiële penarie

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Dat de financiële situatie van het Amstelveense Cobra Museum niet extreem goed is, was al langere tijd bekend. Nu blijkt echter dat het museum voor moderne kunst er veel slechter voorstaat dan zij bij de gemeente laten weten. Dat schrijft het college van Amstelveen in een brief aan de gemeenteraad, meldt NH Nieuws.

Het is namelijk al sinds 2018 bekend bij de gemeente dat het niet goed gaat met het Cobra Museum. De afgelopen tijd heeft het museum te maken gehad met tegenvallende bezoekerscijfers die leidden tot een structureel tekort. Zo kampte het museum met een verlies van 350.000 euro. Dit jaar lijkt het tekort nog groter.

Toekenning subsidie

In 2021 besloot de gemeenteraad dat het museum om de vier jaar een meerjarensubsidie kan ontvangen. Naar aanleiding van de cijfers van 2022 heeft het college de verstrekking van de subsidie met een paar maanden uitgesteld. Er zou een te groot risico zijn om jaarlijks 1,2 miljoen euro te financieren.

700.000 euro

Om het museum een kans te bieden, kreeg het de opdracht om het geleden verlies te verklaren en om een verbeterplan te maken. Daarnaast wilde het gemeentebestuur een voorspelling voor de financiële situatie van 2023 zien. Die kwam pas een paar uur voordat een vervolggesprek met het museum plaatsvond, stelt het college.

In de raadsbrief komt naar voren dat de cijfers hoog uitvallen. Het verwachte tekort voor 2023 bedraagt ongeveer 700.000 euro. Ook zou het museum niet met een verbeterplan zijn gekomen.

Een verklaring voor het tekort komt volgens het museum doordat er van juni tot half juli 30.000 bezoekers minder dan verwacht kwamen. Daarnaast vallen de kosten hoger uit. De gemeente is bezig met denken over vervolgstappen.