Ontslag van directeur British Museum in verband met diefstallen

Door Fleur Zomer
2 min
De directeur van het British Museum, Hartwig Fischer, heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen. Fischer heeft toegegeven dat het museum tekort is geschoten in een onderzoek naar diefstallen uit de collectie.

"De verantwoordelijkheid voor dat falen moet uiteindelijk bij de directeur liggen", zei Fischer in een statement. Hij voegde eraan toe dat het museum "niet zo uitgebreid heeft gereageerd als zou moeten" toen het werd gewaarschuwd over de diefstallen in 2021. Een kunsthandelaar trok indertijd aan de bel bij het museum. De Duitse kunsthistoricus Fischer zou in 2024 zijn post sowieso al verlaten.

Meer dan 1500 items verdwenen

Eerder deze maand kwam naar buiten dat een medewerker van het museum was ontslagen omdat meerdere voorwerpen waren "verdwenen, gestolen of beschadigd". Volgens Britse media gaat het om meer dan 1500 items. Onder meer gouden juwelen en edelstenen die dateerden uit de periode van de 15e eeuw voor Christus tot de 19e eeuw na Christus. De items werden bewaard in een magazijn voor academisch onderzoek en waren niet te zien voor bezoekers.

Het British Museum is een van de meest bezochte musea ter wereld en een van de populairste toeristische attracties in Londen.

Door: ANP