Enkele gestolen stukken uit British Museum weer terecht

Door Fleur Zomer
2 min
Een deel van de kostbaarheden die uit het British Museum in Londen zijn gestolen, is inmiddels teruggevonden. Dat heeft voorzitter George Osborne gezegd tijdens het radioprogramma Today van de BBC. Osborne zei niet hoeveel museumstukken er al zijn opgespoord. Volgens de Britse media werden er tot 2000 museumstukken gestolen, waaronder juwelen en edelstenen. Het museum heeft dat aantal niet bevestigd.

Volgens Osborne was het museum lange tijd het slachtoffer van diefstallen en had er meer gedaan kunnen worden om dat te voorkomen. Directeur van het British Museum Hartwig Fischer kondigde vrijdag aan ontslag te nemen omdat het museum tekort was geschoten in een onderzoek naar de diefstallen in 2021. Een kunsthandelaar waarschuwde destijds het museum.

Een medewerker die wordt verdacht van betrokkenheid is ontslagen. De politie heeft nog niemand gearresteerd in de zaak. Eerdere vermoedens van jatwerk werden volgens Osborne mogelijk niet serieus genomen omdat museummedewerkers niet konden geloven dat er iemand in hun midden een rol speelde bij de diefstal.

De gestolen kostbaarheden dateerden uit de 15e eeuw voor Christus tot de 19e eeuw na Christus. Geen van de stukken is recent tentoongesteld. Ze werden voornamelijk bewaard in een opslagruimte en waren bedoeld voor onderzoek.

Door: ANP