Schrijfster Nelleke Noordervliet vraagt politici om poëzie te gebruiken in campagne

Door Fleur Zomer
3 min
Schrijfster Nelleke Noordervliet roept politici op om in de aankomende campagne voor de Tweede Kamer poëzie te gebruiken. Zij deed die oproep zaterdag in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat.

Volgens Noordervliet kunnen politici op deze manier zichzelf van een andere kant laten zien. "Politici zijn altijd gebonden aan de gedachten van tekstschrijvers", aldus de 77-jarige schrijfster. "Dan krijg je van die ongeïnspireerde houten taal die nooit en te nimmer iets verraadt over het innerlijk of andere emoties van politici. Ze zitten in een keurslijf en daar moeten ze uit."

Bovendien kan op deze manier de Nederlandse taal en literatuur een positieve impuls krijgen, bepleit ze. "Laat eens horen dat de Nederlandse taal zo ontzettend spannend en leuk en sprankelend kan zijn", stelt ze. "Niet alleen dat houten, dorre proza uit de verkiezingsprogramma's."

Suggesties

Lijsttrekkers zouden volgens Noordervliet kunnen kiezen uit "een fantastische hoeveelheid Nederlandse poëzie, zij kunnen uit de mooiste dichters een persoonlijke keuze maken. Het hoeft niet in het verlengde van de verkiezingsprogramma's te liggen."

De auteur suggereerde voor Frans Timmermans het gedicht Ik tracht op poëtische wijze van Lucebert. Zij denkt dat Akkerleven van Poot wel iets zou kunnen zijn voor Caroline van der Plas. En Pieter Omtzigt zou zich van een heel andere kant kunnen laten zien met Marc groet 's morgens de dingen van Paul van Ostaijen.

Door: ANP