Gerestaureerde muurschildering Ramses Shaffy onthuld op 90e geboortedag

Door ANP
2 min
Bij het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam wordt dinsdagmiddag ter ere van de 90e geboortedag van Ramses Shaffy een gerestaureerde muurschildering onthuld door burgemeester Femke Halsema. Shaffy overleed in 2009 en bracht zijn laatste jaren door in het verpleeghuis aan de Roetersstraat. Zijn portret en motto 'leef' zijn sinds zijn overlijden te zien op de buitenmuur van het Sarphatihuis.

De kunstenaar die het portret van Shaffy heeft gemaakt wil anoniem blijven. Het duurde daarom even voordat de anonieme kunstenaar was gevonden voor de restauratie, aldus een woordvoerder van zorginstelling AMSTA, die daarvoor samenwerkte met de gemeente en de Stichting Ramses Shaffy Fonds. "Uiteindelijk zijn we hem of haar op het spoor gekomen na een reactie op een artikel in Het Parool."

'Mishandeld'

De nieuwe schildering is afgelopen weekend aangebracht. Daarbij heeft de beeltenis ook een nieuwe coating gekregen zodat deze goed schoon te maken is, want de afbeelding werd de afgelopen jaren "nog weleens een beetje mishandeld" met graffiti en andere tekeningen. "Maar het is nu eenmaal streetart, dat doe je niet in een lijstje", aldus de woordvoerder van AMSTA. Zij doet wel nog een oproep aan Amsterdam: "Koester de muurschildering en koester Ramses."

Zanger en acteur Ramses Shaffy overleed op 76-jarige leeftijd. Zijn liedjes Sammy, We zullen doorgaan, Pastorale, Laat me en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder horen bij het cultureel erfgoed van Nederland.