Duurzaamheid nieuw criterium voor filmgeld van Filmfonds

Door ANP
2 min
Het Filmfonds voert in november duurzaamheid in als criterium waarop nieuwe filmprojecten worden beoordeeld. Wie aanklopt voor financiƫle steun, moet een CO2-plan overleggen waaruit blijkt dat de ecologische voetafdruk van de film niet te groot is. Het maken van zo'n plan wordt voortaan verplicht. Met het nieuwe initiatief wil het Filmfonds de filmsector groener en duurzamer maken.

Bij het beoordelen van filmplannen laat het fonds voortaan ook een ecoconsulent meekijken. Het fonds gaat begin 2024 speciale trainingen organiseren om deze nieuwe managers op te leiden. De consulent schat in wat de CO2-uitstoot tijdens het maken zal zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om energiegebruik tijdens het draaien van een film, maar ook om de locatiekeuze en het transport van goederen en personen van en naar de locaties.

Gemiddelde filmuitstoot

Uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat een Europese speelfilm gemiddeld 192 ton CO2-uitstoot. Cijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten laten zien dat de uitstoot van een grote filmproductie zelfs kan oplopen tot boven de 3000 ton CO2. Ter vergelijking, een gemiddeld Nederlands huishouden stoot jaarlijks zo'n 19 ton CO2 uit.

Het Filmfonds gaat binnenkort ook inspiratiesessies organiseren voor de hele sector om uit te leggen hoe zaken als energiegebruik en materiaalrecycling beter kunnen op een filmset.