Amsterdams theaterhuis 'aangeslagen' na MeToo-berichten over directeur

Door ANP
3 min
De Raad van Toezicht van theaterhuis Likeminds in Amsterdam is "aangeslagen" na de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van directeur Jarrod Francisco. NRC meldde dat verscheidene theatermakers waren vertrokken vanwege grensoverschrijdend gedrag van Francisco.

"De Raad van Toezicht heeft kennisgenomen van het artikel dat op donderdag 7 september is gepubliceerd in de NRC", staat in een statement op de website van Likeminds. "We zijn zeer aangeslagen door het feit dat een dergelijk aantal (oud)medewerkers en betrokkenen van Likeminds deze ervaringen heeft gehad en dat de omvang hiervan niet eerder door ons is gesignaleerd."

De NRC sprak voor het artikel onder meer met zestien (oud)-medewerkers van het Amsterdamse theatercollectief. De directeur van Likeminds zou door de jaren heen relaties hebben gehad met meerdere medewerkers. Naast die relaties zou hij zich flirterig gedragen en medewerkers ongevraagd aanraken. Een maker diende in 2022 een officiƫle klacht in over het "dominante, seksistische gedrag" van de algemeen directeur. In het artikel van NRC gaat het niet alleen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook zou de financiƫle verslaglegging "grote gebreken" vertonen.

De Raad van Toezicht gaat zich beraden "op de toekomst en in gesprek met medewerkers, makers en stakeholders". Ook belooft zij dat binnenkort een uitgebreidere verklaring komt. Momenteel is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de positie van de directeur.