Amstelveens college: ‘Cobra Museum komt met lening alleen verder in schulden’

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Het Cobra Museum kan voorlopig overeind blijven staan. Nadat Quote-miljonair en kunstliefhebber Marius Touwen een lening verstrekte aan het museum, kan deze door met haar werkzaamheden. Het Amstelveense college van burgemeester en wethouders heeft zich hierover uitgesproken. Zij vinden dat de lening niet de redding is van het museum, maar deze alleen maar ‘alleen de financiële situatie verslechterd’. Dat meldt NH Nieuws.

Afgelopen maandag liet het Cobra Museum nog weten in een persbericht dat zij een krediet krijgen van Quote-500-lid Marius Touwen. In het bericht staat dat de directeur van het museum, Stefan van Raay, ‘diep dankbaar’ is voor de betrokkenheid van Touwen.

Het college van Amstelveen is echter van mening dat het niet de schuldenlast van het museum verkleint. Sterker nog, zij denken dat deze alleen maar groter gaat worden. “De jarenlange verliezen waarmee het museum te maken heeft, zijn niet opgelost met deze lening.” Het college stelt dat de andere reserves van het museum inmiddels ook leeg zijn.

Voorwaarden onbekend

Wel houdt het college een slag om de arm, omdat er nog niet bekend is wat de voorwaarden voor de verstrekte lening zijn. Met het geld dat het museum ontvangt kan het de begroting van het einde van dit jaar dekken. Dat zou volgens het museum in eerste instantie om een bedrag van 700.000 euro gaan, maar de directeur vertelde aan NH dat het waarschijnlijk meer zal zijn.

De lening zorgt er in ieder geval voor dat het personeel betaald kan worden, net zoals de vrijwilligersvergoedingen en de overige resterende betalingen. Risicovolle bedrijfsvoering en het ontbreken van een duurzaam meerjarenplan tekenen echter de toestand van het museum. Deze aspecten zijn volgens het college van belang voor een gezond bedrijf en aantrekkelijk cultuuraanbod. Daarnaast stelt het college dat de daadwerkelijke bezoekersaantallen tegenvallen ten opzichte van de prognoses.

Stop subsidie

Vanavond gaan het college en de raad in gesprek over de toekomst van het Cobra Museum. Een voorstel om de subsidie van het museum stop te zetten ligt al op tafel. Dat zou het einde van het museum betekenen.

Het college wil wel voorkomen dat de salarissen van de medewerkers niet betaald kunnen worden. Daarom geeft het college het museum een uitstel van betaling voor alle openstaande rekeningen van dit jaar. Ook krijgt het in het laatste kwartaal van dit jaar nog een subsidie. Ondanks de lening heeft het museum echter niet gevraagd om het voorstel van betalingsuitstel te schrappen.