Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène

Door ANP
4 min
De fietstocht door het centrum van Amsterdam in Turks Fruit is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot de beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Dat meldt de VARAgids, die de verkiezing organiseerde, vrijdag. Recensenten van de VARAgids en een aantal andere kranten en bladen gaven het fragment met Rutger Hauer en Monique van de Ven de meeste punten. Het magazine organiseerde de verkiezing vanwege het Nederlands Film Festival dat komende week van start gaat.

In de beroemde scène fietsen kunstenaar Erik en zijn grote liefde Olga na hun bruiloft op de fiets door Amsterdam. Het fragment wordt begeleid door de iconische muziek van Rogier van Otterloo. De film van Paul Verhoeven, gebaseerd op het boek van Jan Wolkers, trok in 1973 bijna 3,5 miljoen bezoekers. Het was voor zowel Hauer als Van de Ven de eerste bioscoopfilm die zij maakten.

"Natuurlijk had ik nooit verwacht dat deze scène zo iconisch zou worden", reageert de hoofdrolspeelster in de VARAgids van komende week. "Ons geluk was dat de chemie tussen mij en Rutger heel goed werkte. De mannen wilden Rutger zijn, de vrouwen wilden Rutger hebben. Mensen voelden zich enorm aangetrokken door die liefde, dat maakt dat je je als kijker zo verbonden voelt met die twee."

Hartverscheurend

Op de tweede plek eindigde de scene uit de thriller Spoorloos (1988) van regisseur George waarin hoofdpersoon Saskia (Johanna ter Steege) door haar ontvoerder wordt bedwelmd. Het fragment zit aan het slot van de film, als de kijker te weten komt wat er met de vrouw is gebeurd. De hele film, gebaseerd op het boek van schrijver Tim Krabbé, probeert haar man Rex (Gene Bervoets) dit te achterhalen. "De wanhoop in haar ogen als ze zich realiseert wat er gebeurt, is hartverscheurend", oordeelt de jury.

De bronzen plak in de verkiezing is voor de tangoscène uit oorlogsepos Soldaat van Oranje (1977), wederom van regisseur Paul Verhoeven. Het fragment speelt zich af op een nazifeest waar hoofdpersoon Erik Hazelhoff Roelfzema (Rutger Hauer) tijdens een verzetsoperatie is beland. Hier treft hij zijn oude vriend, SS'er Alex (Derek de Lint), met wie hij de tango danst terwijl zij filosoferen over het verloop van de oorlog.

Meer details over de verkiezing, en een groot interview met Van De Ven, staan komende week in de gids.