Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Door ANP
5 min
Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

In het museum zijn de komende maanden onder meer schilderijen te zien die kunstenaars van Pokémon hebben gemaakt. Bekende werken van Vincent van Gogh vormden daarvoor de inspiratie. Zo is Pikachu te zien in een werk dat is gebaseerd op Zelfportret met grijze vilthoed. De Pokémon Sunflora is verstopt in een variant op Van Goghs beroemde Zonnebloemen en Snorlax en Munchlax zijn te zien in De slaapkamer. De zes schilderijen zijn te bewonderen op de eerste verdieping van het Rietveldgebouw.

In het museum is van 28 september tot en met 7 januari ook een speurtocht, die jonge bezoekers langs de werken van Vincent van Gogh leidt. Verder wordt er door het museum online lesmateriaal aangeboden en wordt een instructievideo getoond die laat zien hoe je Pikachu kunt tekenen. In de museumwinkel is daarnaast een exclusief assortiment van producten verkrijgbaar geïnspireerd op werken uit de presentatie.

Inspiratie

De Nederlandse schilder liet zich in zijn laatste jaren van zijn leven veel inspireren door Japanse kunst. In het verleden wijdde het Van Gogh Museum al een grote expositie aan de invloed van kleurrijke Japanse prenten op zijn werk.

"Door deze samenwerking kan de volgende generatie op een verfrissende manier kennismaken met de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh", stelt Emilie Gordenker, algemeen directeur van het Van Gogh Museum. "Het Van Gogh Museum en The Pokémon Company International maken gebruik van hun jarenlange educatieve expertise om kinderen, hun begeleiders en hopelijk vele anderen in het Van Gogh Museum een bijzondere ervaring te bezorgen." Volgens Mathieu Galante van The Pokémon Company is er "een sterke link" tussen de inspiratie achter Pokémon en beroemde werken van Van Gogh. "Met deze samenwerking hopen we dat kinderen de wereld van kunst ontdekken en zich erin verdiepen via de fantastische werken van Van Gogh en Pokémon."

Door: ANP