Dit zijn de genomineerde musea voor de Museumprijs

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Vanaf 16 oktober kunnen mensen stemmen op hun favoriete museum voor de Vriendenloterij Museumprijs. Dit jaar maken het Museum Jan Cunen, het Nederlandse Fotomuseum en het Wereldmuseum Amsterdam kans op de prijs. Het museum dat wint krijgt een bedrag van 100.000 euro om in het museum te investeren. 

Al sinds 2007 wordt de Museumprijs uitgereikt. Er is elk jaar een ander thema. Zo zijn er de voorgaande jaren thema’s geweest als Kasteelmusea en Beeldende Kunst. Voor dit jaar is het thema ‘Oude Collecties, Nieuwe Verhalen’. In een persbericht van de Museumprijs staat vermeld dat de musea ‘kunstobjecten door de jaren heen zorgvuldig hebben samengesteld en het verhaal vertellen van het museum’.

Het Jan Culen Museum wil met het geldbedrag zich ‘nog sterker verbinden met Oss’. De directeur van het Nederlands Fotomuseum, Birgit Donker, wil ‘een speelse en interactieve laag die aansluit bij de belevingswereld van jongeren en die de kracht van fotografie toont buiten de grenzen van het smartphone schermpje’.

Het Wereldmuseum Amsterdam, voorheen het Tropenmuseum, gaat het geld investeren om ‘bekende kunstenaars te vragen met indrukkende kunstwerken in de monumentale hal op onze collectie te reflecteren’.

Vorige winnaar van de Museumprijs waren onder andere het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Naturalis Biodiversity Center Leiden, Kasteel Hoensbroek en het Maritiem Museum Rotterdam.

Stemmen kan tot 3 november. Op donderdag 9 november wordt bekendgemaakt welk museum de meeste publieksstemmen heeft ontvangen. Dat gebeurt tijdens het Museumcongres in Zwolle. Het museum met de meeste stemmen mag zich vervolgens de winnaar noemen.