Belang van spreiding cultuursubsidies over regio’s wordt groter

Door Nationale Recreatiegids
6 min
De komende jaren blijft het verspreiden van de cultuursubsidies over verschillende regio’s een belangrijk criterium voor het uitgeven hiervan. Dat heeft de Raad voor Cultuur donderdag bekendgemaakt, nadat de Tweede Kamer dit afgelopen zomer had verzocht. Dat melden NRC en de Raad voor Cultuur.

Op de gemeenten na is het Rijk de belangrijkste subsidiegever op het gebied van cultuur. Er zijn 120 instellingen die van landelijk belang zijn. Zij krijgen hun subsidie via de landelijke overheid, vanuit het ministerie van OCW. Elke vier jaar wordt opnieuw gekeken welke instellingen hiervoor in aanmerking komen. Dit wordt vastgelegd in het Culturele basisinfrastructuur (BIS). De komende jaren trekt de overheid hier 230 miljoen euro voor uit. Daarnaast wordt ook nog eens 265 miljoen euro verdeeld via zes cultuurfondsen van het Rijk.

Afgelopen donderdag werden de beoordelingscriteria voor de BIS gepubliceerd door de Raad voor Cultuur. Daarvoor had demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (D66) in juni al regels opgesteld. In deze regels werd geen prioriteit gesteld aan ‘geografische spreiding’. Dat was in de BIS-periode van 2021-2024 wel het geval.

In juni werd gestemd voor een motie van de partijen CDA, ChristenUnie en VVD om die spreiding wel mee te nemen in de hoofdcriteria. Dat is nu ook onderschreven door het ministerie van OCW. De andere hoofdcriteria zijn ‘artistieke en/of inhoudelijke kwaliteit, maatschappelijke betekenis, toegankelijkheid en bedrijfsmatige gezondheid’.

Druk

Vanuit de politiek is er druk om het cultuuraanbod buiten de Randstad te versterken. Dat wil onder meer de BBB, die de provinciale verkiezingen in maart won. Het is echter wel onduidelijk in hoeverre de uitspraak van het ministerie van OCW uiteindelijk meeweegt. De spreiding is altijd al een belangrijk aspect geweest in de beoordeling van BIS-instellingen. Ook festivals en jeugdpodiumkunsten worden meer vastgelegd in de volgende periode.

Voor Uslu waren de aspecten ‘rust, vertrouwen en continuïteit’ het belangrijkst. Andere opvallende wijzigingen zijn dat diversiteit, ‘fair practice’ (zoals eerlijke uitbetalingen) en goed bestuur belangrijker zijn geworden in de beoordeling van BIS.

Aanvraagprocedure

De Raad voor Cultuur zet verder in het bericht dat de aanvraagprocedure op 1 december 2023 van start gaat. Op 23 november is er een online informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Daar zijn zowel het ministerie van OCW en de Raad voor Cultuur aanwezig. De bijeenkomst biedt informatie over BIS en wat de belangrijkste momenten zijn in aanloop naar een nieuwe subsidieperiode.