Museum Arnhem opent expositie over nazikunst

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Een nogal opmerkelijke expositie is te bezichtigen in Museum Arnhem. Het museum opent deze week een expositie over Duitse kunstenaars tijdens het naziregime. Er hangen ook schilderijen die bij Adolf Hitler aan de muur hingen, meldt Omroep Gelderland. 

Om de expositie te realiseren heeft Museum Arnhem kunst uit het Duits Historisch Museum in Berlijn geleend. Het museum opent de expositie niet voor niets. Zij willen duidelijk maken dat de nazi’s propageerden en manipuleerden met onder andere kunst.

Belangstelling

Voordat kunstenaars hun werk konden doen, moesten zij zich melden bij de Reichskulturkammer. Daar werd hun werk eerst goedgekeurd. Veel kunstenaars maakten hier gebruik van, omdat het financieel vaak voordelig was. Zo was er veel concurrentie in de kunstwereld en had het naziregime veel belangstelling voor kunst.

Hoe de expositie valt bij de bezoekers van het museum is nog af te wachten. Zij moeten volgens het museum zelf bedenken wat zij van de kunst vinden, los van dat het gaat om ‘nazikunst’. Een woordvoerder van het museum vertelt tegen Omroep Gelderland dat er altijd grote belangstelling was van het publiek. Het grote Huis van de Duitse Kunst organiseerde elk jaar een tentoonstelling. “Daar kwamen telkens een half miljoen tot 850.000 mensen”, aldus de woordvoerder.

Kritiek

Tot dusver klinken er weinig kritische geluiden over de tentoonstelling in Museum Arnhem. Dat was in 2019 wel iets anders. Toen opende het Design Museum Den Bosch een expositie van design van het Derde Rijk. In eerste instantie was daar ophef over, maar werd uiteindelijk een flink succes. Museum Arnhem ziet wel dat er belangstelling is voor het onderwerp.

De expositie is vanaf 12 november tot en met 24 maart te zien. Bezoeken kan alleen als je van tevoren online een ticket koopt en een tijdslot reserveert.