Kritische geluiden over nazikunst in Arnhem

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Afgelopen zaterdag opende in het Museum Arnhem de expositie ‘Kunst in het derde rijk’. In deze tentoonstelling wordt een overzicht van de beeldende kunst onder het naziregime in Duitsland getoond. Daar was niet iedereen blij mee. Dat meldt Omroep Gelderland.

Iemand schrijft op Instagram “Misbruik maken van het moment”, een ander op Facebook “Sorry? Nee dat ga je niet menen”. Zo blijkt dat niet iedereen te spreken is over de tentoonstelling. Hoewel er in eerste instantie weinig kritieke geluiden klonken, komen die toch wel binnen nu.

Lange voorbereiding

Het Museum Arnhem begrijpt de ophef over de expositie. Wel wil het benadrukken dat de tentoonstelling niet draait om nationaalsocialistische iconen, zoals hakenkruizen. Daarnaast is het museum al lang geleden begonnen met het voorbereiden van de tentoonstelling. Ook is er volgens het museum geen verband tussen actuele gebeurtenissen, zoals de oorlog tussen Israël en Palestina.

Achterliggende mechanisme

Volgens het museum is het belangrijk dat we leren van het verleden. Daarom is het onderwerp van de tentoonstelling ‘het achterliggende mechanisme van propaganda en beeldvorming is van alle tijden’.

Mensen die naar het museum komen mogen hun kritiek uiten, vindt het museum. Wel moeten zij zich gedragen zoals je in een museum hoor te doen. Maar iedereen is welkom.

Deze is te zien tot en met 24 maart 2024. Het museum verwacht dat er veel bezoekers naar de expositie komen kijken.