Voorlopig geen treinverkeer naar Spoorwegmuseum

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Bezoekers van het Spoorwegmuseum in Utrecht moeten voorlopig op zoek naar een alternatief voor de treinverbinding naar het museum. De pendeltrein naar het museum kan niet meer rijden. ProRail stelt dat zij de veiligheid niet kunnen garanderen en heeft daarom het besluit genomen, meldt RTV Utrecht.

Afgelopen februari begon de discussie over de veiligheid van de spoorlijn naar Utrecht Maliebaan, het station bij het Spoorwegmuseum. Toen passeerde een trein de overweg op de Kardinaal de Jongweg. De spoorbomen waren echter niet goed gesloten. Dat kwam doordat er vuil en bladeren op het spoor lagen. Die zorgden ervoor dat het detectiesysteem niet goed functioneerde. De treinen op het traject rijden niet enorm hard, tussen 40 en 60 kilometer per uur, maar het is voldoende om de veiligheid in het geding te stellen.

Het is in de afgelopen twaalf jaar dertien keer voorgekomen dat een trein niet goed werd opgemerkt door het detectiesysteem. Het leidde in geen geval tot ernstige verkeersongelukken. Wel kon zeven keer een trein doorrijden terwijl de overgang niet goed was afgesloten.

Onderzoek

ProRail vindt het te riskant om de spoorlijn open te houden. Om onderzoek te doen is het daarom voor onbepaalde tijd gesloten. Maar geen zorgen: de pendeltrein van het Centraal Station naar station Utrecht Maliebaan is niet essentieel. Deze reis is ook gemakkelijk te voet af te leggen. Als dat niet lukt, adviseert NS om de bus te nemen.

Kerstvakantie

Ondanks onduidelijkheden over de duur van het onderzoek, hoopt ProRail dat de spoorlijn voor de kerstvakantie weer open kan. De spoorwegbeheerder stelt dat het gaat om een unieke situatie. Er rijden namelijk weinig treinen over dit spoor, die ook nog eens erg licht zijn. Daardoor is het lastig voor het systeem om de treinen te detecteren. Ook staan bomen dicht bij het spoor die veel bladeren verliezen. “De bladeren kunnen niet echt een kant op omdat het in een stedelijk gebied ligt”, aldus Evertjan de Rooij namens het museum. Ook stelt hij dat er geen vergelijkbare situaties zijn in het land. “We willen een duurzame oplossing en niet meer elk jaar met hetzelfde probleem zitten.”

Natuurlijk gaat veiligheid voorop. Dat begrijpen zo ook bij het Spoorwegmuseum. Niemand wil de gevolgen van een spoorboom die niet goed omlaag gaat.