Eindelijk cultuurnota voor Staphorst: 'God gaf de mens cultuurmandaat'

Door Johanne Levinsky
2 min
Staphorst besteedde lange tijd onvoldoende aandacht aan kunst en cultuur. De gemeente wil hier nu extra de aandacht op vestigen via ‘Typisch Stapperst’. Hiervoor is ook een cultuurnota opgesteld, die sinds 2020 is uitgesteld. De gemeenteraad riep hier toen toe op, maar omdat de SGP cultuur ‘aangenaam’ noemde was er eerst aandacht voor andere zaken. In orthodox-christelijke gemeenschappen is het ook niet ongewoon voor mensen om cultuur te mijden, legt Alberto Schra van ChristenUnie uit. Dit meldt De Stentor. 

“Cultuur kan een ondergeschoven kindje worden. Ook in Staphorst – of misschien wel juist in Staphorst. Het is bekend dat in orthodox-christelijke gemeenschappen cultuurmijdend gedrag voorkomt. Sommige christenen houden zich ver van kunst en cultuur, maar God gaf de mens een cultuurmandaat", zei Schra in 2017.

Cultuureducatie

Het gemeentebestuur wil nu extra aandacht vestigen op kunst en cultuur, via thema’s als cultuureducatie, erfgoed, historie, cultuurtoerisme en bibliotheek en archief. Staphorst kent een actief verenigingsleven, heeft een innovatieve maakindustrie en zit vol met identiteit en traditie.

De gemeente Staphorst heeft ook de functie van ‘cultuurmakelaar participatie’ in het leven geroepen. Deze moet alle culturele partijen in verschillende sectoren met elkaar verbinden, waarbij de focus ligt op jongeren en educatie.