'Nodig' dat WNL verbetert, zo stelt Bert Huisjes

Door ANP
4 min
Het is "nodig" dat omroep WNL verbetert. Dat bevestigt Bert Huisjes aan het ANP, na een artikel van het AD over vermeend wangedrag door Huisjes. Verscheidene bekende presentatrices spreken van "een angstcultuur" en "onvoorspelbaar en onveilig" gedrag van Huisjes.

"Van de honderden medewerkers die in de afgelopen 12,5 jaar bij WNL werkten, hebben vijftien anonieme (oud-)medewerkers en tien mensen (met naam) nare ervaringen gemeld aan het AD. Dat vind ik erg te horen", zegt de omroepbaas, die naar eigen zeggen al meerdere gesprekken heeft gevoerd over klachten en daar in de toekomst ook voor openstaat.

Huisjes geeft toe dat hij in zijn werk "zeker fouten" maakt, maar dat het ook zijn taak is om de "redactionele koers" te bewaken. "Soms leidt dat tot stevige inhoudelijke discussies, soms via de niet ideale indirecte lijn van eindredacteuren of samenstellers", zegt hij. "Dat dit soms te stevig was, zoals genoemd, hoe menselijk ook, zegt alles over de ambities en betrokkenheid. Vroeger was dit meer dan nu. Te hard overkomen is zelden goed, dat onderschrijf ik. De toon hoeft niet hard te zijn."

Verbetering

Onder anderen presentatrices Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak, Roos Moggré en Merel Westrik spraken zich uit over Huisjes en de angstcultuur die hij zou creëren. De verhalen worden volgens het AD onderschreven door verschillende (oud-)medewerkers. Presentatoren Rick Nieman en Sven Kockelmann zeggen zich echter niet te herkennen in deze verhalen.

"Een verbetering van de organisatie is nodig", zegt Huisjes, die ook erkent dat WNL er in Rapport-Van Rijn "relatief slecht" vanaf komt. In een enquête van de onderzoekscommissie gaf 29 procent van de medewerkers het werk onder Huisjes een vijf of lager. "Elke klacht en de opvolging nemen we serieus. Huidige en oud-medewerkers die zich onheus behandeld hebben gevoeld en dat willen bespreken zijn altijd welkom. Zo kunnen we leren om het beter te doen."