Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

Het idee voor een amateurkunstwedstrijd kwam naar boven toen Wijnand in zijn show een museum in München besprak. Daar had een museummedewerker een spijker in de muur geslagen, om zo zijn eigen kunstwerk naast die van beroemde kunstenaars tentoon te stellen. Dat deed de medewerker natuurlijk illegaal, maar bracht Wijnand op het idee om een legaal initiatief in het leven te roepen: Tussen Kunst en Niets.

Bij RTV Noord zegt het Groninger Museum dat zij daarvoor inderdaad zijn benaderd door de radiozender. “Wij staan altijd open voor acties met het publiek, om de dialoog met de bezoekers aan te gaan”, aldus communicatiemedewerker Sanne Heesbeen van het Groninger Museum.

Uitbundige kunst

Het kunstwerk moet overigens wel aansluiten bij de collectie in het museum. Dat betekent ‘een beetje uitbundig, het mag van het doek spatten’. De dj zit samen met zijn team en de curator en de museumdirecteur in de jury.

Alle inzendingen (onder voorwaarden) welkom

Speelman stelt dat iedereen welkom is om iets in te zenden: professional of amateur. Wel heeft de radio-dj een paar voorwaarden:

-           Het kunstwerk moet een schilderij op doek of paneel zijn, met een maximale afmeting van 1x1 meter.

-           Men vervoert het kunstwerk zelf naar het museum en haalt deze ook weer zelf op.

-           Er wordt een ‘klein contract’ getekend.

-           Het schilderij wordt de hele zomer in het museum tentoongesteld.

-           De winnaar is aanwezig bij de onthulling van het kunstwerk, tussen 11 en 13 juli.

Via deze link is de aanmeldpagina te bezoeken.