Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

Door ANP
1 min
De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en andere partijen hebben de actie opgezet. Het doel is om de verhoging van de btw op boeken tegen te houden. De btw is nu nog 9 procent, maar in het hoofdlijnenakkoord staan plannen om de belasting naar 21 procent te verhogen.

"De btw op (kinder)boeken zou juist verlaagd moeten worden door PVV, VVD, NSC en BBB als zij, zoals ze zelf zeggen, de leesvaardigheid in Nederland willen versterken", zegt Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB, over de actie. "De voorgenomen btw-verhoging op boeken zal de schatkist op korte termijn wat geld opleveren, maar gaat mens, maatschappij en economie uiteindelijk een veelvoud kosten."