Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Door ANP
5 min
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) heeft eerder gezegd dat een verlenging van twee jaar het beste is als de huidige concessie in 2026 afloopt. Voor een nieuw stelsel is een wetswijziging nodig en dat duurt zo twee jaar, zei de bewindsvrouw eerder.

De partijen willen veranderingen in Hilversum na onder meer kritische rapporten over grensoverschrijdend gedrag. Maar om zo'n verandering goed en verantwoord door te voeren heb je na het aflopen van de concessie zeker twee jaar nodig, aldus Gräper.

Bezuiniging

Vooral de VVD wilde een verlenging van een jaar, coalitiegenoten NSC en BBB stonden open voor een langere periode. De PVV roept altijd dat de publieke omroep kan worden afgeschaft. De vier coalitiepartijen kwamen eerder overeen om 100 miljoen euro te bezuinigen op de publieke omroep. De staatssecretaris zal de uitvoering van de motie overlaten aan haar opvolger, zei ze afgelopen vrijdag.

Zorgvuldig

De NPO vertrouwt erop dat zorgvuldigheid wordt meegewogen in de evaluatie van de voortgang van de hervorming van de publieke omroep. Dat laat de NPO dinsdag weten in een reactie op het nieuws dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om de vergunning die in 2026 afloopt met een jaar te verlengen.

"Voor een goede hervorming om tot een toekomstbestendig bestel te komen is ruimte en tijd nodig, daarom is het goed nieuws dat onze erkenning in ieder geval met een jaar verlengd is, van 5 naar 6 jaar", laat een zegsman weten. Hij wijst erop dat een jaar echter niet heel lang is. "Dus gaan we samen met de omroepen voortvarend aan de slag met de hervorming van het bestel. We vertrouwen erop dat zorgvuldigheid bij dit proces vooropstaat en dat in de evaluatie, zoals in de motie genoemd, over de voortgang van de hervorming dit een belangrijke rol krijgt."

De huidige concessie van de NPO loopt in 2026 af. Het demissionaire kabinet wilde de concessie aanvankelijk met twee jaar verlengen. Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) zal de uitvoering van de motie overlaten aan haar opvolger, zei ze afgelopen vrijdag.