Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

Na maandenlange onrust in het museum stapte Keuning in juni 2022 op als directeur van Museum De Fundatie. De Raad van Toezicht concludeerde na onafhankelijk onderzoek dat er sprake was van ‘uitgemergeld personeel’ en ‘murw geslagen medewerkers'.

Ondanks de kritiek groeide de bezoekersaantallen van het museum flink onder de leiding van Keuning. Maar wie een kijkje nam achter de schermen kwam er al snel achter dat het niet soepel verliep. Toenmalig interim-directeur Rob Zuidema zag ‘veel leed’ op de werkvloer.

Salaris van nul euro

Het jaarverslag van 2022 laat zien dat Keuning dat jaar en salaris van nul euro ontving. Daarvan blijkt echter niets minder waar: bij navraag van RTV Oost blijkt namelijk dat Keuning wel degelijk een salaris ontving. De oud-directeur werd tot vijf maanden na zijn vertrek, tot 31 oktober 2022, doorbetaald. In totaal ontving hij bijna 180.000 euro van het museum. En vorig jaar kwam daar nog eens 90.000 euro bij, omdat het museum hem had ingehuurd voor advieswerk. Dat terwijl het museum in 2023 een verlies van ruim 1,2 miljoen euro leed.

Onduidelijk waarom

Het is niet bekend waarom het salaris uit 2022 niet in het jaarverslag is opgenomen. Omdat het museum voornamelijk draait op publieksgeld, moet het elk jaar verantwoorden waar het geld naartoe gaat. Maar na verzoek van RTV Oost om de jaarrekening van 2022 in te zien, kreeg de omroep die niet in handen. Ook de huidige adjunct-directeur Rinette van der Vliet kan dat niet zeggen, “want toen was ik nog niet in dienst”.  

‘Financiële crisissituatie’

Keuning wil niet reageren op de vragen van RTV Oost. Hij stelt dat hij daar niets over kan zeggen omdat hij afspraken heeft met het museum. De oud-directeur zegt wel dat hij vorig jaar inderdaad een opdracht heeft uitgevoerd voor De Fundatie.

Daar is momenteel sprake van een ‘financiële crisissituatie’. In april werd en rapport uitgebracht waarin werd geconcludeerd dat het museum niet overeind blijft staan als het geen extra geldinjectie krijgt. Tegenvallende bezoekerscijfers en de coronapandemie deden het museum niet ten goede. De gemeente Zwolle en de provincie hebben hun steun al toegezegd.