Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

Door ANP
3 min
De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

Dinsdagochtend werden ook vergrote versies van bekende (kinder)boeken rond het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag neergezet. De titels werden aangepast naar bijvoorbeeld Hoe Overleef ik 21% btw? en De Griezelbtw.

Aendekerk zei in een speech dat de btw-verhoging op korte termijn geld zal opleveren, maar uiteindelijk "een veelvoud" zal kosten. "Bovendien staat in het hoofdlijnenakkoord dat leesvaardigheid absolute prioriteit krijgt, maar de aangekondigde btw-verhoging op boeken staat daar haaks op. Er worden daardoor straks 4 miljoen boeken minder gelezen. En 150.000 Nederlanders verliezen toegang tot hun bibliotheek. Er zal minder gelezen en voorgelezen worden in de Vinex-wijk, op het stadsbalkon en in het verzorgingshuis. En uiteraard komt de klap van de hogere belasting het hardst aan bij wie minder te besteden heeft."

De petitie werd op 22 mei opgezet door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). De aanleiding was het plan van het beoogde nieuwe kabinet om de btw op boeken te verhogen van 9 naar 21 procent. Bekende schrijvers als Saskia Noort, Splinter Chabot, Arnon Grunberg, Adriaan van Dis en Heleen van Royen hebben de petitie ondertekend.