Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

Iemands bewegingsvrijheid hangt af van wie diegene is en waar die woont. Kansen en verwachtingen verschillen per gezin, geloof en cultuur, maar ook per sekse en etniciteit. De tentoonstelling ‘Movements’ stelt diverse hoofdpersonen centraal die zich via hun sport verzetten tegen barrières als geloof, medische achtergrond en afkomst. Zo is er een jonge Afghaanse vrouw die goed kan boksen en naar de Olympische spelen mag, of een man uit Tunesië die na een beenamputatie breakdancer wordt. Ook vertoont het museum een beeldrapportage van een groep skaters uit Palestina die zijn vrijheid hervindt via de sport.

Taal van de sport is universeel

Andrea Bruce, Denis Darzacq, Maen Hammad, Yassine Alaoui Ismaili, Chantal Pinzi, Nandipha Mntambo, Thenjiwe Niki Nkosi, Miguel Rio Branco, Newsha Tavakolian en Hank Willis Thomas stellen hun werken beschikbaar. In de meeste gevallen gaat het om foto’s, maar er zijn ook video’s te zien. Hun werken laten sportende mensen uit verschillende delen van de wereld zien, maar tonen tegelijk dat de taal van de sport universeel is. Mensen die via sport ontsnappen aan maatschappelijke druk staan hierin centraal. 

Afbeelding: Museum Hilversum