Raad voor Cultuur: ruimte voor nieuwkomers en regio’s buiten Randstad

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Woensdagmiddag presenteert de Raad voor Cultuur het adviesrapport het vierjaarlijkse advies over de toekenning van subsidies door het Rijk aan culturele instellingen. In het advies stelt de Raad voor Cultuur dat er twaalf nieuwe instellingen en 54 culturele instellingen in de regio’s buiten de Randstad een plek krijgen in de Culturele basisinfrastructuur (BIS). Op Prinsjesdag maakt de minister bekend welke instellingen op basis van het raadsadvies subsidie krijgen. Jaarlijks is er zo’n 250 miljoen euro subsidie beschikbaar, waarmee culturele instellingen vanaf 2025 talrijke concerten, festivals, voorstellingen en tentoonstellingen organiseren. 

Begin februari ontving de raad van 181 culturele instellingen verspreid door heel Nederland een subsidieaanvraag. De raad oordeelt positief over 115 instellingen. Daarvan zijn twaalf een nieuwkomer in de BIS ten opzichte van de vorige periode. 61 instellingen krijgen een negatief advies, waarvan negen op dit moment deel uitmaken van de BIS. Over twintig oordeelt de raad positief, maar adviseert hij toch om geen subsidie te verlenen. Dit gebeurt als er meer positief beoordeelde aanvragen zijn dan beschikbare plekken. Dan moet de raad ‘scherpe keuzes’ maken en aanvragen tegen elkaar afwegen.

Regio’s buiten de Randstad

Vijftig van de honderdvijftien positief geadviseerde instellingen zijn gevestigd in de regio’s buiten de Randstad. Dertig instellingen in Friesland, Gelderland, Groningen en Limburg krijgen een positief advies. Daaronder vallen instellingen als het Noord Nederlands Theater in Groningen, Beeldende Kunst Middelburg en culturele instelling Planetart in Enschede.

Versmelting van kunstvormen en ‘fair practice’

De Raad voor Cultuur noemt het ‘opvallend’ dat in veel aanvragen sprake is van versmelting tussen kunstvormen. Dit is het samenvoegen van verschillende genres in de kunst. Instellingen zoeken de grenzen van hun genre op en stappen daar overheen door samenwerkingen aan te gaan met andere kunstvormen. Dit leidt ertoe dat interdisciplinariteit meer ruimte krijgt binnen het bestaande aanbod. Daarnaast constateert de raad een toename van aandacht voor fair practice. Dit zijn uitgangspunten voor een aantal waarden, zoals diversiteit, solidariteit, duurzaamheid en transparantie.

Het volledige advies van de Raad voor Cultuur is via deze link in te zien.