Schrijver en biograaf Wim Hazeu (84) overleden

Door ANP
2 min
Schrijver en biograaf Wim Hazeu is overleden. Hij werd bekend als biograaf van bekende schrijvers en kunstenaars zoals Marten Toonder, M.C. Escher, Lucebert en Simon Vestdijk. Hazeu overleed op 2 juli op 84-jarige leeftijd in Baarn. De schrijver leed aan de ziekte ALS, meldt zijn familie in een overlijdensadvertentie die vrijdag in onder meer de Volkskrant is geplaatst.

De in Delft geboren Hazeu werkte in de jaren zestig en zeventig als literair redacteur bij diverse dagbladen. Daarvoor richtte hij al het literaire tijdschrift Kentering op. In die tijd debuteerde hij ook als dichter met de poƫziebundel Achterebbe (1963). Vanaf de jaren zeventig schreef hij ook romans.

NCRV

Hazeu werkte vanaf de jaren zestig ook voor omroep NCRV aan hoorspelen en literaire radio-, jeugdprogramma's. In 1972 stapte hij over naar de televisie, waar onder zijn leiding tv-series werden gemaakt van bekende boeken als Bartje, Sil de strandjutter en Wierook en tranen. Later maakte Hazeu als freelancer documentaires over bekende schrijvers voor diverse publieke omroepen.

Laatste biografie ging over Lucebert

Gedurende zijn loopbaan schreef Hazeu steeds meer biografieƫn. Zijn laatste biografie verscheen in 2018 en ging over de dichter Lucebert.

Hazeu was getrouwd met schrijfster Thera Coppens. Samen kregen ze vier kinderen.