Het Fries Museum denkt aan verhuizen vanwege bezuinigingen

Door Nationale Recreatiegids
2 min
In een reactie op de aankomende bezuinigingen van de provincie op cultuur, is de directeur van het Fries Museum, Kris Callens, aan het nadenken of het beter is om te verhuizen. Er wordt 300.000 euro op het museum bezuinigt. Daardoor zou de museumdirectie zomaar de hypotheek niet meer kunnen betalen, meldt Omroep Friesland.

In het kort vat de museumdirecteur het samen met: “We zitten in een situatie waarin we onze hypotheek en het onderhoud van het pand niet meer kunnen betalen.” Het gekorte geldbedrag was bestemd voor het pand waar het museum in zit. Nu dit geld er niet meer is, overweegt Callens om te verhuizen.

Volgens de directeur staat het museum hierdoor voor flinke uitdaging. Zeker gezien het geld was bedoeld voor het pand en niet eens voor tentoonstellingen.

Bezuiniging provincie

Er wordt zo’n 800.000 euro gekort op cultuur in de provincie Friesland. Daarbij vinden de BBB en het CDA dat de verdeling onder de verschillende cultuurinstellingen onrechtmatig is. Zo zou het Fries Museum een veel groter deel van het totale budget krijgen in verhouding tot kleinere, lokale musea.

Callens geeft aan niks ‘overhaast’ te willen doen, dus er wordt eerst nog eens goed naar de situatie gekeken.