Drents Museum organiseert tentoonstelling over Dacia

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Je ziet ze waarschijnlijk geregeld over de weg rijden. Het automerk Dacia, dat zijn oorsprong kent in Roemenië, is erg bekend. Van de andere Dacia heb je daarentegen waarschijnlijk nog nooit gehoord. Het is een oud volk, dat de komende maanden aandacht krijgt van het Drents Museum, meldt de Telegraaf.

Vanaf afgelopen maandag is het mogelijk om een tentoonstelling van een onbekend en mysterieus volk te bekijken in het Drents Museum. Dat volk trok zo’n twee tot vierduizend jaar geleden door het gebied dat wij nu Roemenië noemen.

Ook toen al waren de mensen gegrepen door goud en zilver. De vondsten, meer dan vijftig goud- en zilverstukken, zijn opgegraven en gevonden in rivieren en worden nu tentoongesteld. In totaal wordt met ruim vijfhonderd artefacten het verhaal van de Daciërs in het Drents Museum verteld.

Gouden en zilveren voorwerpen

Het museum stelt voorwerpen als armbanden, kettingen, haarpinnen en zelfs volledige helmen tentoon. Deze zijn volgens de conservator Irini Biezeveld ‘nagenoeg allemaal van goud en zilver’. De meesten zijn echter nooit gedragen: ze werden meebegraven in offergraven.

Interessant zijn de verfijnde graveringen in de sieraden. Volgens de directeur van het museum, Eric Öberlander-Târnoveanu, een ‘precisiewerkje’, waar behoorlijk wat vakmanschap voor nodig is. Daarnaast kent het volk een rijke geschiedenis, met een uitgebreide cultuur en oorlogen tegen het Romeinse Rijk.

De expositie ‘Dacia-Rijk van goud en zilver’ is van 7 juli 2024 tot en met 26 januari 2025 te zien in het Drents Museum te Assen.