Provincie Groningen verhoogt budget cultuursubsidies

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Begin dit jaar konden alle professionele cultuur- en erfgoedinstellingen subsidie aanvragen voor de periode van 2025-2028 bij de provincie en gemeente Groningen, via de zogenoemde Cultuurnota. In december 2023 werd het subsidieplafond vanuit de provincie Groningen voor de Cultuurnota vastgesteld op 1,8 miljoen euro. Het college besloot om dit bedrag te verhogen tot 3,1 miljoen euro, meldt de provincie Groningen.

“Cultuur zorgt voor verbinding, verwondering en geluk. Het gaat over onze eigenheid en identiteit”, zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken van Cultuur. “De provincie Groningen heeft een authentiek en rijk cultureel aanbod. En een sterk cultureel leven jaagt ook de economie en het toerisme aan. Ik ben blij dat er extra geld vrij kon worden gemaakt.”

Cultuurnota

Op 18 juli presenteert de Kunstraad zijn adviezen over de ingediende aanvragen aan de provincie en de gemeente Groningen. Dit advies geeft richting aan welke instellingen een meerjarige subsidie ontvangen in de periode 2025-2028. In het najaar besluiten de gemeente en provincie Groningen over de subsidies.

Elke vier jaar stellen de provincie en de gemeente Groningen in nauwe samenwerking een Cultuurnota op. Hierin wordt het cultuurbeleid in de provincie beschreven. Met de subsidieregelingen willen de provincie en gemeente het cultureel aanbod en het historisch erfgoed verbeteren en onderhouden.