Stedelijk Museum in Amsterdam trekt 200.000 bezoekers naar tentoonstelling Abramović

Door ANP
2 min
De overzichtstentoonstelling van de Servische performancekunstenares Marina Abramović heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de tentoonstelling waren ruim zestig werken, waaronder foto's, video's en sculpturen, van de 77-jarige kunstenares te zien. Ook voerden performers, die door haar zijn opgeleid, liveperformances op.

"Marina Abramović blijkt na vijftig jaar kunstenaarschap nog altijd in staat om nieuwe generaties te inspireren, en dat is geweldig om te zien. Dat mensen het avontuur durven aan te gaan en zich persoonlijk willen verbinden met haar kunst en de unieke ervaring van liveperformances opzoeken is welkom in deze versnipperde en digitale tijd", aldus Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk.

Vier performances van Abramović werden opgevoerd: Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful (1975), Imponderabilia (1977), Luminosity (1997) en The House with the Ocean View (2002). Bij de laatste verbleef een performer twaalf dagen en nachten in drie woonunits die aan de muur van het museum waren gemonteerd. De performer at en praatte die tijd niet en kon de trappen van de units niet af, omdat de treden gemaakt waren van messen. Het is een van de bekendste werken van de kunstenares.

De tentoonstelling was te zien van 16 maart tot en met 14 juli in de hoofdstad. De overzichtsexpositie is later te zien in Kunsthaus Zürich, Tel Aviv Museum of Art en Kunstforum Vienna.