Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

Met het beschikbare budget zijn niet alle aanvragen bediend. Om een aantal daarvan toch te helpen met financiering stelde de provincie op 9 juli 2,2 miljoen euro extra beschikbaar.

Zestien aanvragen goedgekeurd

Het zorgt ervoor dat de zestien aanvragers kunnen worden bediend. Er werd voor de toekenning onder meer gekeken naar de bouwkundige staat van het rijksmonument, de cofinanciering, de publieke toegankelijkheid en de inzet van leerling-werkplaatsen via het Restauratie Opleidingsprojecten, of ROP. Onder de zestien aanvragen vallen vijf maatschappelijke gebouwen, vier molen, twee orgels, een kerktoren, een kantoor, een sportcomplex, een infrastructureel werk en een gemaal.

Subsidieregelingen

Naast deze subsidieregeling zijn er in de provincie ook op dit moment regelingen waar men aanspraak op kan doen.

Voor restauratie van een rijksmonument kan vanaf 1 december weer een aanvraag worden ingediend. Van 1 mei 2025 tot en met 1 juli 2025 kan een subsidie voor de verduurzaming en toegankelijkheidsmaatregelen bij herbestemming worden aangevraagd.

Behoud voor volgende generaties

De provincie trekt zich het lot aan van de rijksmonumenten met een restauratiebehoefte. Met de subsidieregeling restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland stimuleert de provincie in blijvende investeringen en daarmee het behoud van rijksmonumenten. Ook wil de provincie de werkgelegenheid en het vakmanschap in de restauratiemarkt bevorderen door het scheppen van leerlingwerkplaatsen. Daarnaast zet de provincie zich ook graag in voor herbestemming en een betere toegankelijkheid van haar rijksmonumenten.