Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Door ANP
3 min
Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

Ramdas overleed in februari 2012 op 54-jarige leeftijd. Hij was onder meer essayist en correspondent in India voor NRC Handelsblad. Ramdas werkte ook als programmamaker en presentator voor de VPRO. In de jaren negentig maakte hij onder meer het radioprogramma Zilte Stranden. Ook maakte hij een documentaire over Suriname, waar hij in 1958 werd geboren. Van 2003 tot 2005 was hij directeur van het culturele centrum De Balie in Amsterdam.

Schrijver Karin Amatmoekrim gebruikte het archief van Ramdas voor de biografie In wat voor land leef ik eigenlijk? Amatmoekrim promoveerde in 2023 aan de Universiteit Leiden op haar proefschrift over Ramdas. Op de website van het Literatuurmuseum legt zij uit hoe zij een connectie ontwikkelde met de persoonlijke objecten van de overleden essayist. "De dingen die hij dagelijks aanraakte, met zich meenam, die hij gedachteloos door zijn handen liet spelen als hij over een essay of een column nadacht", zegt Amatmoekrim. "Ze waren op een bepaalde, ongrijpbare manier aan hem gehecht, omdat hij eraan was gehecht."

Het Literatuurmuseum laat weten blij te zijn met de aanwinst "die inzicht biedt in de denkwereld van deze belangrijke essayist".