Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

Sinds 2004 konden bezoekers de collectie van het Nederlands Stripmuseum in hun pand in Groningen bewonderen. Toen in 2019 het Forum Groningen werd geopend bleek het een overbodige locatie en dus sloot het museum. De collectie belandde daarna in het Groninger Archief.

Maar houdt de berging van de strips op. Volgens de voorzitter van Stichting Het Nederlands Stripmuseum, Victor Boswijk, beschouwen mensen de collectie niet als Gronings erfgoed en willen er dus vanaf.

50.000 items in totaal

In totaal liggen er zo’n 21.000 strips. Klaar om gelezen te worden. Voor de echte stripboekenfanaat zijn er daarnaast “nog eens zo’n 2.000 secundaire stripboeken, iets van 22.000 striptijdschriften, plus nog wat originele items”. In totaal zit je te kijken naar een collectie van 50.000 unieke items.

Een massieve collectie, die dus ook flink wat oppervlakte in beslag neemt. Daar kan het Archief geen ruimte meer voor vrijmaken. Geld speelt ook een kwestie, aldus de voorzitter.

Oproep

Boswijk stelt dat ze zoeken naar een archiefruimte, zoals bij een gemeente. “Waar die ook inzichtelijk blijft voor iedereen.” Dat mag online. Alle items zijn namelijk gedigitaliseerd.

Als er geen optie gevonden kan worden op korte termijn, is het mogelijk dat de collectie onder de hamer gaat. “Dat proberen we natuurlijk te vermijden”, stelt Boswijk. Schenken aan een organisatie, waar de garantie is dat de collectie compleet blijft, is ook een mogelijkheid.