Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Door Johanne Levinsky
3 min
Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

Komend weekend komen ook de dubbeldekkers Boeing Stearman and Tiger Moth langs. Fokker Four maakt een lokale vlucht en stichting Vroege Vogels komt met enkele interessante vliegtuigen, laat Aviodrome weten. Abseilen kan dit weekend ook uit de Boeing 747.

“De Fly-ins zijn een prachtige toevoeging aan een bezoek in dit museum. Het is een unieke kans voor onze bezoekers om de historische vliegtuigen in actie te zien, om te ervaren wat het is om brandjes te blussen en om ab te seilen uit een vliegtuig”, aldus general manager Roy Ymker.

Grumman Tracker

Op 27 juli en 10 augustus volgen operationele dagen, waar onder meer de motoren van de Grumman Tracker worden opgestart en de vleugels worden in- en uitgevouwen. De Grumman Tracker werd vroeger ingezet om vanaf een vliegdekschip te vliegen. In de weekenden van 3 en 4 en 24 en 25 augustus haalt de Dutch Dakota Association (DDA) de Douglas DC-3 PH-PBA uit de kast en worden daar rondvluchten mee georganiseerd. Dit toestel is dit jaar voor de laatste keer te zien vanaf Lelystad. DDA stopt later dit jaar met haar activiteiten, laat Ymker weten.

Rescue Heroes op donderdag 17 en 18 augustus in het teken van helikopters en drones van de politie en de traumahelikopter van ANWB MAA. Ook zijn het vliegtuig Dash 8 van de Kustwacht en de luchthavenbrandweer bij Aviodrome.