Mogelijk resten van verdronken middeleeuws kasteel aangetroffen bij Zeewolde

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Een verslaggever van Omroep Flevoland, die maandenlang onderzoek deed naar een middeleeuws kasteel in het Nijkerkernauw in Zeewolde, heeft daar mogelijke resten van het bouwwerk gevonden. Met onderwatercamera’s zijn beelden vastgelegd van wat lijkt op de fundamenten van een bouwwerk van zo’n twintig meter groot, meldt Omroep Flevoland.

Rond 1517 werd kasteel Hulkestein gebouwd als verdedigingswerk door Karel van Egmond, de hertog van Gelre. Dit bouwwerk raakte in de vergetelheid en is nooit weer teruggevonden.

Mogelijk tot nu. Op de beelden van de camera’s zijn scans gemaakt van de plek waar de restanten zijn gevonden. Er is op twee locaties gezocht en op een hiervan zijn muurresten gevonden.

Baggerwerkzaamheden

Eerder, in de jaren ’80, zijn al eerder oude stenen aangetroffen tijdens baggerwerkzaamheden. Toen zagen duikers een muur liggen in het water en maakten hier een tekening van. Daarna raakte het bouwwerk weer in de vergetelheid.

Ook in 2007 kreeg het kasteel weer aandacht, toe neen amateurarcheoloog op Google Earth de contouren van het slot meende te zien. Duikers konden echter niets vinden.

Groot onderzoek

Het is nu in ieder geval wel vastgesteld dat het om muurresten gaat die zijn gevonden. Of deze daadwerkelijk bij het verdronken kasteel horen, dat is nog niet duidelijk. Als het aan een archeoloog ligt die betrokken is bij onderzoeken naar onder andere scheepswrakken en verdronken dorpen volgt nu een groot onderzoek.

“Ik zou er damwanden omheen slaan, de boel droogleggen en dan echt alles opgraven en documenteren”, vertelt de archeoloog aan NOS. “We hebben een unieke vindplaats; een verdronken kasteel. Dat vind je bijna nergens.”