Nog één keer het lege museum FENIX bekijken op Open Monumentendag

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Museum FENIX opent tijdens de Open Monumentendag voor de derde én laatste keer de bouwplaats voor bezoekers. Dan kan het publiek nog één keertje komen kijken bij de lege loods voordat het museum in het voorjaar van 2025 (gevuld met de collectie) opengaat, meldt de Havenloods.

De oude loods op Katendrecht is helemaal gerenoveerd en gereed gemaakt om het museum te huizen. De ‘Tornado’, de grote trap die uitsteekt boven het gebouw, krijgt steeds meer zijn definitieve vorm. Deze is gemaakt naar het ontwerp van het Chinese architectenbureau MAD Architects. FENIX is het eerste museum ter wereld dat met kunst vertelt over de verhalen van migratie.

Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag, op 14 en 15 september, kunnen bezoekers een speciaal uitgezette route volgen door het gebouw. De hallen worden daarna gevuld met de installaties voor de tentoonstellingen. In het midden van de loods komt de trap ‘Tornado’ gebouwd. Deze is echter niet te beklimmen tijdens de Open Monumentendag, maar kan wel van dichtbij worden bekeken.

De volledig in staal gehulde constructie van de Tornado wordt een 550 meter lange trap, die een hoogte krijgt van 24 meter. Daarmee is het een ware blikvanger en toevoeging op de skyline van Rotterdam. Op weg naar boven kunnen bezoekers kijken naar het uitzicht over de stad.

FENIX is op 14 en 15 september van 10:00 uur tot 17:00 uur geopend en is gratis toegankelijk. Aanmelden is ook niet nodig. 

Foto: FENIX, MAD Architects