Museum ZAMU in Zaanstad wordt ‘gigantisch’, met kunst van internationale kunstenaars

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Vanmiddag kopt het NRC dat er volgend jaar in Zaanstad een ‘gigantisch museum, met kunst van vijftien wereldberoemde kunstenaars’ wordt geopend. Het belooft veel volgens de krant en zou ‘een tentoonstellingsproject voor moderne en hedendaagse kunst van internationale allure worden’, meldt NRC.

Dat het een groot museum wordt, daar valt niet over te twijfelen. Met 35.000 vierkante meter heeft het museum in Zaanstad maar liefst drie keer zoveel ruimte als het Rijksmuseum. ZAMU (het Zaanstad Amsterdam Museum in oprichting) krijgt als eerste een tentoonstelling van vijftien internationale kunstenaars, met werken van onder andere de Amerikaanse kunstenaars John Chamberlain, Franks Stella en Kaws. Ook de Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass krijgt een plekje, net zoals de Nederlandse tuin0- en landschapsarchitect Piet Oudolf. Hij is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de tuinen bij het museum. In de jaren die volgen zullen de expositieruimtes steeds verder gevuld worden.

Bedenkers van het initiatief zijn de twee kunstminnende Vlaamse ondernemer Serge Hannecart en de Limburgse Ernest Mourmans. Hannecart is een vastgoedontwikkelaar en Mourmans een producent en uitgever van grote meubel- en kunst-edities. Beide noemen ze het museum ZAMU hun ‘levenswerk’. Ze zijn optimistisch en denken dat het museum veel kan bieden voor zowel kunstminnaars als liefhebbers van tuinen en architectuur.

Bereikbaarheid issue

Een kleine kwestie die nog wel moet worden opgelost is de bereikbaarheid van het museum. Het Hembrugterrein is slecht bereikbaar. Daarom hopen de initiatiefnemers dat er een bootverbinding tussen Amsterdam CS en het terrein een oplossing kan bieden. “Tachting tot negentig procent van de bezoekers moet over het water komen”, aldus Hannecart en Mourmans.

Ook wordt er met Stichting de Zaanse Schans nagedacht over pendelbussen. Hoeveel jaarlijkse bezoekers zij beogen, willen de twee initiatiefnemers niet kwijt.