Schrijfster en journaliste Lisette Lewin op 85-jarige leeftijd overleden

Door ANP
2 min
Schrijfster en journaliste Lisette Lewin is dinsdag overleden, meldt uitgeverij Nijgh & Van Ditmar donderdag. Lewin begon als freelancejournalist voor onder andere de Volkskrant en brak in 1989 door met de autobiografische roman Voor bijna alles bang geweest. Lewin was 85 jaar.

Lewin werd in 1939 in Den Haag geboren in een Joodse familie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef ze op verschillende onderduikadressen. Veel van haar familieleden overleefden de oorlog niet. Eind jaren 50 woonde de familie Lewin enkele jaren in Indonesiƫ.

Romans

Haar roman Voor bijna alles bang geweest werd bekroond met het Gouden Ezelsoor en werd vertaald naar het Duits. Andere boeken van Lewin zijn Een hart van prikkeldraad (1992), Vorig jaar in Jeruzalem (1996) en Herfstreis naar Dantzig (1997). Haar meest recente romans zijn De verloren savanne (2008) en Bach onder de palmen (2012).

"In haar werk toonde ze zich een nieuwsgierig, fijnzinnig observator, met een scherp oog voor detail en het absurde", meldt uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, waaraan Lewin meer dan 35 jaar verbonden was. "We zullen haar missen."