Kabinet ziet niet af van btw-verhoging

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Er kwam veel weerstand tegen het besluit van het kabinet om de btw op onder andere logies, cultuur en festivals te verhogen. Desondanks houdt de nieuwe regering vast aan het besluit, wat volgens berekeningen 2,2 miljard euro moet opleveren. Dat geld is te hard nodig, aldus het kabinet. Dat meldt AD.

De onderhandelingen over de miljoenennota zijn gisteren tot in het holst van de nacht doorgegaan, maar ze zijn eruit. Daarin staat ook dat de voorgenomen verhoging van de btw op cultuur en sport doorgaat. Het nieuwe kabinet zit in een lastig parket. Aan de ene kant wil het de lasten van de burgers verlichten, maar aan de andere kant moet het ook bezuinigen. En dat wil het kabinet Schoof doen door de belasting op onder ander sport, boeken en hotels te verhogen van 9 naar 21 procent.

For no less Dirk Beljaarts is namens de PVV minister van Economische Zaken. Daarvoor was hij nog directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de brancheorganisatie van de horeca. Hij zei donderdag dat hij de plannen nog niet officieel kan bevestigen, maar “we weten al dat er ook maatregelen worden genomen moeten worden die niet leuk zijn”. Het lijkt erop alsof hij daarmee wel voorzichtig hint naar de btw-verhoging.

Dat de btw omhoog zou gaan, is al langere tijd bekend, al sinds het hoofdlijnenakkoord rond was. Met deze btw-verhoging wordt het bijvoorbeeld een paar euro duurder om een boek te kopen en wordt een jaarabonnement op de sportschool zo’n twintig tot vijftig euro duurder per jaar.

2,2 miljard

Volgens berekeningen moet de btw-verhoging zo’n 2,2 miljard euro opleveren voor de staatskas. Dat is belangrijk om de lastenverlichting van de burgers te verzorgen. Het Centraal Planbureau berekende dat de gemiddelde Nederlander er in 2024 zo’n 2,5 procent koopkracht op vooruit gaat. In 2025 is dat 1,1 procent.

Uitzondering op de verhoging zijn kampeerterreinen, pretparken en bioscopen. En er kwamen landelijke protesten vanuit de sport- horeca- media-, cultuur en boekenbranche.

‘Kleine opbrengsten op korte termijn’

Onder andere de boekenbranche ziet de verhoging niet zitten. Volgens de directeur van boekenkoepel CPNB, Eveline Aendekerk, heeft het een averechts effect op de lees- en taalvaardigheid van kinderen, doordat boeken duurder worden en lagere inkomens dan sneller afzien van het kopen van (school)boeken. Daarnaast zou het de schatkist weinig opleveren op korte termijn.

Wel moet de coalitie ook in de Eerste Kamer een meerderheid voor elkaar zien te krijgen. De VVD, PVV, NSC en BBB hebben daar namelijk geen meerderheid.