Nu geen steun van gemeente en provincies voor nader onderzoek Slot Hulkestein

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
De kans dat er een grootschalig vervolgonderzoek komt naar het verloren Slot Hulkestein is niet heel groot. De provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde zien hier geen heil in en zijn momenteel terughoudend om een bijdrage te leveren. Dat meldt Omroep Flevoland.

Pasgeleden ontdekte een verslaggever van Omroep Flevoland de locatie van het verdronken Slot Hulkestein, en legde deze vast door middel van onderwatercamera’s en sonar. Dat het kasteel er lag was bekend, maar waar precies bleef tot nu toe onduidelijk.

Om de vondst verder te onderzoeken wil de betrokken archeoloog Yftinus van Popta damwanden plaatsen en het gebied leegpompen. Zo kan hij betere toegang krijgen tot het slot. Het probleem is echter dat dit proces erg duur is en de archeologische vindplaats niet wordt bedreigd.

Ontwikkelingen

De gemeente volgt de ontwikkelingen nauw, maar aarzelt over een eventuele bijdrage. Zo stelt de gemeente dat het geïnteresseerd is in de archeologische vondst. “Mochten wij benaderd worden over een onderzoek naar de resten in het Nijkerkernauw, dan gaan wij hierover graag in gesprek.”

Omdat het kasteel ‘nu niet wordt bedreigd door ontwikkelingen’, ziet ook de provincie Flevoland nog af van steun. “En het uitgangspunt van de Nederlandse wetgeving rondom archeologie is dat deze het beste bewaard kan worden ter plekke, onder de grond.” Daarom ziet ook de provincie op dit moment geen reden verder onderzoek te steunen. Wel zegt de provincie dat zij openstaan voor een gesprek om te kijken naar de mogelijkheid van onderzoek, “zeker als het passend is bij onze archeologische agenda”.