Museum Klok & Peel in Asten heeft ambitieuze vernieuwingsplannen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Zowel inhoudelijk als fysiek moet het Museum Klok & Peel in Asten een flinke transformatie ondergaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan van bijna 14 miljoen euro, meldt SIRIS.

In plaats van een stalling van verschillende collecties te zijn, wil het museum in Asten zich meer gaan richten op informatieoverdracht via nieuwe technieken zoals Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Daarmee moeten bezoekers op een nieuwe manier worden ondergedompeld in de ervaring.

Om deze grootste verandering te bekrachtigen, is door het bestuur, directie en plannenmakers besloten m de werknaam van het museum om te dopen tot Museum Echo. Het plan is om het vernieuwde museum rond 2030 te openen.

Jaarlijks krijgt het museum zo’n 40.000 tot 45.000 bezoekers over de vloer. Het heeft inmiddels een aardige reputatie weten op te bouwen. Er wordt ook waarde gehecht aan gastvrijheid en professionaliteit, en zet zich in om een brede doelgroep aan te spreken.

Nieuwbouw

Bij een benchmarkonderzoek een aantal jaren geleden werden de sterke en zwakke punten van het museum in kaart gebracht. Daaruit bleek dat het gebouw toe was aan vernieuwing. Dat heeft het bestuur serieus genomen.

Om de zwaktes en sterktes van het museum te verbeteren wil het bestuur van Klok & Peel zich verder op de kaart zetten. Om de museumvoorziening duurzaam in stand te houden zijn jaarlijks wel meer bezoekers, 60.000 tot 70.000, nodig.

Ontwerp

In het schetsontwerp komen in ieder geval een nieuwe voorgevel met ‘hoofdentree’ en ‘entreeplein’ naar voren. Aan de zijkant komt het ‘publieke domein’, waar de extra voorzieningen zoals museumcafé, maar ook museumshop en de kassa komen te staan. Overigens kunnen mensen het publieke domein ook los van het museum bezoeken.

Ook wordt de tuin op de schop genomen. De Sterrenwacht Jan Paagman verhuist en wordt er een geïntegreerd onderdeel van. De Oranjerie komt te vervallen.

Kosten

Alle plannen van het museum gaan echter wel wat kosten: er wordt een prijsopgave van bijna 14 miljoen euro berekend. Dat geld wordt gezocht bij grote cultuurfondsen en mogelijke investeerders, evenals Brainportfondsen en Europese gelden.

Meer informatie via www.museumklokenpeel.nl